Americký tenorista Lawrence Brownlee sa predstaví v Bratislave

12.06.2012 Bratislava

Bratislava 12. júna (TASR) – Americký tenorista Lawrence Brownlee je ďalším svetovým operným umelcom, ktorý sa predstaví slovenskému opernému publiku. V Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie vystúpi na samostatnom koncertnom recitáli vo štvrtok 14. júna. Sprevádzať ho bude orchester Janáčkovej opery v Brne pod vedením rakúskeho dirigenta Thomasa Rösnera.

Lawrence Brownlee sa predstaví v operných áriách Rossiniho, Belliniho a Donizettiho. V programe koncertu sú ária grófa Almavivu z 1. dejstva opery Barbier zo Sevilly, ária Dona Ramira z 2. dejstva opery Popoluška, ária Nemorina z 2. dejstva opery Nápoj lásky, ária Artura Talbota z 1. dejstva opery Puritáni, recitatív a ária Ernesta z 2. dejstva opery Don Pasquale aj kavatína a kabaleta Tonia z 1. dejstva opery Dcéra pluku.

"Pre mňa bolo dôležité to, že Slovensko je známe ako kultúrna krajina, ktorá má silnú opernú históriu, pre mňa bolo poctou, keď som dostal toto pozvanie spievať na Slovensku, ktoré je známe, že miluje operu. Okrem toho som počul od svojich priateľov, ktorí sú Slováci a vynikajúci operní speváci, ako je Dalibor Jenis, veľa pekného o vašej krajine, preto som rád prišiel," uviedol Brownlee pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami.

Lawrence Brownlee sa narodil v roku 1972 v meste Youngstown v štáte Ohio. Absolvoval Anderson University a Indiana University, bol frekventantom programov pre mladých umelcov v opere v Seattle a vo Wolf Trap Opera Company vo Virgínii. V roku 2001 zvíťazil v Metropolitan Opera National Council Auditions, v roku 2006 získal prestížne ceny Marian Anderson a Richarda Tuckera a v roku 2008 ho opera v Seattli vyhlásila za umelca roka.

Tenorista Lawrence Brownlee, americký kráľ belcanta, je popri fenomenálnom Juanovi Diegovi Flórezovi považovaný za jedného z najlepších lyrických tenoristov na svete. Na toto výslnie sa dostal pomerne nedávno, zato vzhľadom na svoj profesionálny debut na javisku aj mimoriadne rýchlo, keď debutoval v roku 2002 vo Virginia Opera ako Almaviva v Rossiniho opere Barbier zo Sevilly. Almaviva patrí medzi jeho najkrajšie postavy. Po triumfálnom debute v Metropolitnej opere v apríli 2007 ju spieval doteraz aj vo Viedenskej štátnej opere, Washingtonskej národnej opere, Nemeckej opere v Berlíne, v madridskom Teatro Real či v milánskej La Scale.

V priamych prenosoch The MET: Live in HD, ktoré sledujú diváci aj v Divadle Aréna v Bratislave, po prvý raz zažiaril v roku 2009 ako Don Ramiro v Rossiniho opere Popoluška, úspech zopakoval v nasledujúcom roku ako Rinaldo v Rossiniho Armide.

Výpočet jeho doterajších operných a koncertných vystúpení v prestížnych operných domoch v Európe, USA a Ázii je rovnako impozantný ako diskografia, v ktorej nechýba ani spomínaná Popoluška z MET s Elinou Garančou (Deutsche Grammophon), Armida z MET s Renée Fleming (Decca) či nahrávka Barbiera zo Sevilly s Elinou Garančou a Mníchovským rozhlasovým orchestrom.

Koncert sa koná pod patronátom Veľvyslanectva USA na Slovensku a záštitou bratislavského primátora Milana Ftáčnika. Organizujú ho agentúry Kapos a House Of Music.
 
 
 

Vyberte región